onsdag 16 maj 2018

När din mottagare/köpare vet allt om dig


Jordbruksaktuellt funderar ledarskribenten om dagens informationssamhälle och hur det påverkar situationen som producent av jordbruksprodukter. En givande artikel, men missas inte något?

Det är väl mer intressant att få veta vad köparen av jordbrukarens produkter känner till om bondens situation?
Men det kanske är alltför känsligt att peka ut egendomligheter i den riktningen.
Men ett känsligt område kan man väl peka ut, som vi gjorde här. Fast det var ju första april så det kanske missuppfattades.

Det kanske blir tydligare om man skriver en hittills refuserad insändare:

Denna vinter har varit en märklig slaktsäsong. Köerna till slakterierna har varit exceptionellt långa. Månader och halvårslånga köer till slakteriet. Varför har det blivit så?

Av en slump uppstod misstanken för drygt ett år sedan att något inte stod rätt till med CDB. Vid en förfrågan till Jordbruksverket om vilka som har tillgång till information i kreatursregistret utöver djurägaren, fick jag följande information från Kundtjänst på SJV.
”Förutom djurhållare så har Jordbruksverket, husdjursföreningar, länsstyrelser samt slakterier åtkomst till CDB. Det finns även några aktörer som har avtal att få ta del av uppgifter från CDB.”

Att uppfödarnas varulager är en offentlig handling kan inte vara korrekt hantering.
Att köpare av jordbrukets produkter har full insyn i uppfödarnas verksamhet kan inte vara en korrekt hantering. För att uttrycka saken milt.
Dert hela är anmält till Bryssel i den förfrågan om ohederliga affärsmetoder som Bryssel frågade om i höstas. 
Men denna hantering av CDB som SJV gjort, måste vara rent kriminell!

____________________________________________________

Någonstans har det allt nått fram, även om dessa rader och information skickats till Bryssel och Näringsdepartementet för nu tycks de jobbiga slaktköerna ha upphört.
Av någon anledning.
Man borde kanske vara litet mer öppen om vad det innebär med en "fri marknad - djungelns lag" när alla lever kvar tankemässigt i ett städat kooperativt Jordbrukssverige.

3 kommentarer:

  1. Är det över huvud taget finns register på djuren. Det är som att det skulle vara en offentlig handling vad Volvo har i sin utvecklings och produktionsplan.

    SvaraRadera
  2. Det ni kallar "varulager" �� är levande kännande varelser ������

    SvaraRadera