söndag 3 december 2017

Tidens gång

Den svenska jordbrukspolitiken är märklig. Ungefär lika märklig som miljöpolitiken. Miljöpolitiken behärskas av "positiv återkoppling"! Som när man genomför en miljöåtgärd som förbättrar miljön så måste ett nytt miljöproblem upptäckas för annars "behövs" inte någon mer miljökampanj. Likadant är det med jordbrukspolitiken. Därför att jordbruksorganisationerna är uppbyggda enligt samma mönster. Organisationen kräver en positiv återkoppling om problem är lösta.

Under 1970-talet var lantbruksorganisationerna kaxiga. Ställde stora krav på politiken som ofta blev tillgodosedda, med vissa motprestationer. När de allmänna problemen uppstod på 80-talet blev tonen klart annorlunda därför att någon positiv återkoppling var ej nödvändigt för att behålla medlemmarnas intresse till skillnad från 70-talets tuffa attityd.

Detta märkliga sociala och politiska fenomen som skapas av positiv återkoppling har efter 1980-talets  successiva misskötsel av svensk jordbrukspolitik - utan att någon egentligen brytt sig då ingen positiv återkoppling uppstått - nu skapat en situation som sätter svenskt jordbruk och landsbygds, inklusive svensk, inhemsk, livsmedelsförsörjning i en märkligt läge. En situation som man inte ens noterat i Livsmedelsstrategin och dess politiska reaktioner sedan det beslutades i våras. Men som de flesta på landsbygden kan klart  notera i sin närmaste omgivning - om man är medveten om hur läget är. På nedan bild från en nyligen presenterad skrift från Bryssel angående det framtida CAP (GJP som det kallas på svenska, Gemensamma JordbruksPolitiken) kan man avläsa lantbrukarnas bruttoinkomster i förhållande till andra medlemsländer och inkomster i allmänhet inom landet. Att ungdomar gör som dom brukar, - gör inte som man säger utan agerar efter hur omgivningen gör -, är naturligtvis självklart efter att ha sett nedan diagram. Och jordbruksorganisationerna behöver inte heller nu agera för någon positiv återkoppling krävs inte för att behålla medlemmarna, då några problem inte löses.


2 kommentarer:

 1. Jag undrar hur medelbruttolönen är beräknad? Den skulle motsvara nästan fyrtio tusen. Det känns inte helt verkligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mycket eller för litet?
   Enligt tidigare uppgifter om svenskt jordbruk så stämmer det nog att inkomsten från jordbruksdriften är inte mer än så...
   Man måste ha andra inkomster än jordbruk, så att säga.. för att överleva.
   Men det absoluta beroendet av stöden är ju tydligt. Vilket också är känt sedan tidigare...
   Utan stöden funkar inget, medan i andra medlemsländer har man en marknad som ger en del...

   Radera