måndag 20 mars 2017

Bluffen med svenskt kött

Den kunskapen är hur gammal som helst. Irländska bönder får minst lika mycket betalt för sina slaktdjur som svenska bönder. Avräkningspriserna är i stort sett lika i hela EU. 

Sedan ska det importerade köttet fraktas hit och om marknaden fungerade så borde inte svenskt kött vara dyrare i butiken.


http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10716037.ab

2 kommentarer:

  1. Du har helt fel. Priset är inte alls samma i hela EU, avräkningspriset är mycket högre i Sverige än i övriga EU. Se jordbruksverkets senaste marknadsrapport på sid 30 för fakta istället för att hitta på. https://www.jordbruksverket.se/download/18.798f6d8e153b8fd9951b523c/1459233212492/Marknadsrapport+n%C3%B6tk%C3%B6tt+2016-03-16.pdf

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trevligt att du svarar.
      Läser man igenom texten från jordbruksverket så blir summan av resonemanget ändå att det rör sig om ungefär samma prisnivåer som i övriga EU. Att ett högre pris på några kronor i Sverige skulle kunna betraktas som avgörande i det stora hela - för tillfället - förändrar inget. Dessutom så bekymrar man sig över att "efterföljande led" tappar i lönsamhet. Alltså, så är nuvarande situation troligen bara en tillfällighet. Men naturligtvis positiv för de som just nu är igång.

      Radera