I debatten om svenskt
lantbruk är just det ”svenska” i centrum. Vad det innebär finns egentligen
ingen analys av utan det ”svenska” trumpetas ut som lösningen på det svenska
jordbrukets problem. Tyvärr tycks ingen fundera på innebörden och resultatet av
vad ett sådant uttryck ger för resultat i den svenska landsbygden och dess
invånare/medborgare. Givetvis tror varje bonde att det inbegriper just honom,
men det är en grav missuppfattning. Uttrycket ”en svensk livsmedelsproduktion”
kan lika gärna innebära att Monsanto, Smithfield eller något annat stort
multinationellt bolag driver allt ”svenskt” jordbruk i Sverige.
Aktuella uppgifter
angående vilka som driver lantbruk inom EU visar att i Sverige är det 16% av
landets lantbruksföretag som brukar 50% av jordbruksarealen. Är dessa företag
aktiebolag och krisen fortsätter med ökande konkurser inom lantbruket så blir
politiken tvingad att ändra jordförvärvslagen så att bolag får förvärva mark
som hittills ägts av privatpersoner. Något som hittills stoppats av
”baggbölerlagen” som låste markägandet i landet vid en gräns att hälften av
landets mark skall vara ägd av fysiska personer. Den regeln vill minister Bucht
ändra på för att ”rädda” de lantbruksföretag som är osäljbara utan
bolagskapital som nya ägare, trots att då blir det bolagsägd drift – och mark.
Denna enorma förändring av
det i grunden agrara samhället som varit Sverige sedan 6000 år tillbaka och som
på bara ett hundra år, via industrisamhället, tappat all styrning och famlar
vilt i det postindustriella samhällets förvirring och nu förlorar det sista av
agrart samhälle till bolagsvärld för att göra folket till gåvoträlar. För att
förstå förändringens totalitära funktion måste Dick Harrissons förklaring av
det svenska/skandinaviska agrara kulturen bli en grund. Svenskarna har aldrig
varit jordbrukare, enligt honom, utan boskapsskötare. Efter jägar- och
samlarsamhället övergick man till boskapsskötsel med centrum i Skaraborg (Skåne
och Halland hörde till den danska kulturen) där nationen Sverige senare
uppstod.
Jordbruket, i modern
tappning, är en kultur med bara ett århundrade i svensk kultur. Innan dess var
det alltså djurhållning i främst självhushållningssyfte som gällde. De enda
avsaluprodukterna var smör och oxar. (Hisingens landskapsvapen är en båt med
ett oxhuvud ovan relingen, då exporten av levande slaktdjur gick via båt till
Danmark för vidare transport, oxdrift, söderut mot Frankrike som var
medeltidens folktätaste område).
Danmark hade England som
sitt viktigaste exportområde för sin spannmål ända fram till den amerikanska
spannmålsexporten blev övermäktig i slutet av 1800-talet. Då ändrade danskarna
sin taktik till svinuppfödning och baconexporten började. Man korsade in
engelska/kinesiska svin i sina lantrasgrisar för att få rätt produkt.
Samma utveckling skedde i
Sverige som via import av engelska och danska avelsgaltar och statens styrning
genom galtbesiktningstvånget utplånade självhushållningssvinen och skogssvinet.
Därmed hade industrin tagit över svinhållningen. Även om själva besättningarna
ännu var relativt småskaliga så var produktionssystemet industriellt och inget
begränsade den industriella storleken.
Grisen var förlorad för bonden.
Efter kriget 1945 hade de
flesta bönder egna höns. Små flockar av ofta lokalt ursprung. Men det
förändrades fort. Via den amerikanska utvecklingen av både värphöns och
gödkyckling hade hönan blivit en industriell produkt med 10 000-tals höns i varje anläggning redan i början av 1970-talet. Hönan var
förlorad för bonden.
Kvar fanns ännu kon, basen
i det boskapsskötande agrara samhället sedan 6000 år tillbaka. Men även kon
skulle gå ur bondens händer. Mjölkkon fanns överallt i landskapet fram till
1995, vid anslutningen till EU. Men själva beslutet att industrialisera
mjölkkon kom långt tidigare. Och precis som med grisen och hönan var det
genetiken, möjligheten att anpassa djuren till en industriell produktion, som
var förklaringen.
Ända fram till 1995 fanns
det parallellt både bönder som drev sitt jordbruk på närmast medeltida sätt och
lantbrukare med flera hundra mjölkkor i industriell miljö. Visserligen har
stora besättningar på hundratals mjölkkor funnits i flera hundra år, men just
tekniken och teknikanpassade kor är en efterkrigserfarenhet som blev fulländad
först vid sekelskiftet 2000. Därmed blev mjölkkon och mjölken en industriell
produkt på en global råvarumarknad. Mjölkkon var förlorad för bonden.
Man bör
naturligtvis lägga till amkon, det specialiserade köttdjuret som fann en egen
avelsnisch på 1800-talet med främst de engelska gödraserna Hereford och Aberdeen Angus. Senare
tillkom kontinentala köttraser som Charolais och Belgisk Blå. Men Charolais var
i grunden en dragarras där stutarna främst var tänkta att bli dragoxar. Och de redan
på 1800-talet bland slaktarna populära dubbelmusklade Belgisk Blå har en stor
marknad på kontinenten.
Men
precis som på medeltiden är mindre gödraser som Hereford och mjölkraskorsningar
bättre lämpade för svensk natur, men då dessa missgynnas av slakterierna och
betalningssystemet, inklusive debatten om kornas klimatpåverkan, så kommer
troligen även amkorna att försvinna från det kommersiella mindre jordbruket.
Denna utveckling finns även i USA där amkodriften har minskat sedan ett tiotal
år tillbaka. Konsumenterna efterfrågar mer nötkött, men har inte råd att betala
vad det kostar. En utveckling som vi troligen kommer att se även i Sverige.
Det är
dessa ganska pessimistiska faktorer som präglar dagens situation. Olika lagar
och regler som hör hemma i en passerad tid påverkar situationen. Efter 1995 har
Sverige fått en turbulent och kaotisk politik. Ingen tar egentligen ansvar för
något i samhället. Vilket är nytt för svensk del sedan Gustav Wasa. Och en
mängd olika rörelser verkar efter eget intresse i olika nivåer och funktioner i
samhället. Allt utifrån det faktum att det svenska industrisamhället försvinner
till förmån för något annat. Något som ännu inte är identifierat utan bara något
som vi kan ana konturerna på.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar