lördag 28 oktober 2017

Funderingar på lördagen

I dessa så kallade postmoderna tider ifrågasätts allt.
Det har vi väl alla insett.
Rent historiskt så kallades de som bodde på landsbygden förr vid olika "titlar".
Före kristendomen var det fria män, bönder och trälar. Med olika mellanskikt som frigivna trälar som "slavdrivare" - Bryte - som titel. Detta system upplöstes med kristendomen, men den sociala skiktningen fortsatte givetvis. Ur "bryte"- traditionen uppstod byråkratin med bryteättlingen Axel Oxenstierna som främsta exempel.

När industrisamhället infördes på 1800-talet försvann ståndsriksdagen. Adel, Präster, Borgare och Bönder. Den så kallade representativa demokratin infördes som skydd för industrisamhället.

Och nu i det postindustriella samhälle, postmodernismen, så gäller nya regler. Inget är vad det synes vara. Småbrukarförbundet som bildades 1937 i protest mot den uppblommande industrialismen för att bevaka de mobbade mindre jordbrukarna och torparna bytte namn senare för att kalla sig Familjejordbrukare, medan godsägare och större gårdsägare fortsatte sin förindustriella tradition med sin titel Lantbrukare (vilket förr mest gällde pensionerade statstjänstemän som dragit sig tillbaka på en gård med anställt folk och självhushållning som ekonomisk funktion).
Titeln Familjejordbrukare beskrev bondens sociala, politiska och ekonomiska status.
Och titeln Bonde däremot används numera av multinationella aktiebolag i sin marknadsföring.

Men, alltså, i det postmoderna samhället gäller inga titlar och sociala, politiska eller ekonomiska konstruktioner. Inte ens den egna uppfattningen om tillvaron. Allt är relativt.
En samhällsdebattör som pekar på dessa märkligheter i tiden är Ann Heberlein i denna utvikelse i tidens anda: /en-postmodern-mardrom/

4 kommentarer:

  1. Glöm inte att idag så kallas vi kontrollobjekt av statens myndigheter.

    SvaraRadera
  2. Någon som verkligt skickligt kan sätta ett finger på postmodernismens alla brister (förmodligen är galenskaper bättre ord än brister) är Jordan Peterson, Kanadensisk psykologiprofessor. Han fick nog när det började diskuteras om juridiska föreskrifter kring rättigheten att slippa bli utsatt för ett felaktigt pronomen. Om jag förstått det rätt ska folk nu ha rätt till "sitt" pronomen" hos åtminstone Kanadensiska myndigheter, vet inte hur långt lagkravet är tänkt att sträcka sig inom Kanada. Läs gärna:

    https://medium.com/perspectiva-institute/the-man-for-the-times-of-chaos-jordan-peterson-2df43c24672f

    Se även:
    https://www.youtube.com/watch?v=f5rUPatnXSE

    En komisk illustration av den postmodernistiska rörelsens förmåga att fragmentera och ingjuta förbittring är förra årets halloweenbråk på en av världens mest kända skolor Harvard, se klippet jag bifogar nedan. Läraren som eleverna är upprörda på försvarar sin hustrus ståndpunkt att skolan inte ska införa något formellt regelverk kring restriktioner hur man ska få klä ut sig under halloween, trots att vissa dräkter enligt postmodernismen är "kulturellt aproprierande" och ett uttryck för ett maktspel...

    https://www.youtube.com/watch?v=kMc8pczn-hs

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ann Heberlein är såklart bra hon också. Men jag har inte sett någon som formulerat det så väl som Peterson.

      Radera