fredag 16 juni 2017

Söt som mjölk

När jag en gång i början av 1980-talet hade ett resonemang med mina barns lärare i byskolan så berättade han att man hade gått över till lättmjölk i kommunen. Och i vår byskola för mellanstadiet hade han bra koll på ungarna. Och hade konstaterat att förändringen att gå från standardmjölk till lättmjölk hade medfört att barnen slutade att dricka mjölk.
"Förut var det bara en, två, på hela skolan som inte drack mjölk till maten, men nu är det en, två, vid varje bord..."

Jag tog då kontakt med säljare på ARLA och fick statistik på försäljningen till ett antal kommuner, antal barn i skolorna och antal liter mjölk och typ för första halvåret 1982. Det rörde sig om ungefär 50 000 elever. Ett tillräckligt stort underlag tyckte jag.

Efter mycket knåpande och huvudbry hur jag skulle hantera uppgifterna så kom en förklaring som verkade trolig - och skrämmande för mig som mjölkproducent.
En konsekvent/tvingande lättmjölkskonsumtion halverade konsumtionen per elev!
Jag lämnade uppgifterna till ARLA och följde inte frågan vidare då jag flyttade och bytte mejeri.
Dock framkom att de subventioner som ARLA hade på lättmjölken riktade till just skolor, togs bort - efter fem år -. Man undrar om det finns något företag, eller bransch, som agerar så segt och bakvänt som mejerbranschen?

Insikten om problemet har vad jag sett inte blivit särskilt uppmärksammat bland mjölkproducenterna, men det kanske bara är en alltför känslig sak att diskuteras offentligt. Men problemet är tydligen välkänt inom branschen. Men detta är första gången som jag läser om problemet och dess hantering idag.

"According to the IDFA and NMPF, nutrient content claims such as “reduced calorie” are not attractive to children and have led to an overall decline in milk consumption in schools."

Man tillsätter alla möjliga smak- och sötningsämnen för att dölja att riktig sötmjölk/helmjölk/standardmjölk vill man inte presentera barnen. När mjölkproduktionen blivit riktig storindustri (och inte det småskaliga som det hittills varit i Sverige) så kommer storföretagen in på marknaden med sina produkter.

Thomas Gunnarson

1 kommentar:

  1. Att försämra kvaliteten på livsmedel kallas i dag på orwellskt nyspråk för "livsmedelsförädling"

    SvaraRadera