lördag 8 mars 2014

Ordföranden har ordet

Vi har åter påbörjat ett nytt år, ett år som räknas bli ett mellanår vad gäller vår jordbrukspolitik. Det nya året är därmed verkligen ett oskrivet blad. 

Det nya året 2014 har även blivit utsett till Familjejordbrukets år av FN. 
Äntligen torde det gått upp för FN:s livsmedelsorgan att vi måste öka världens matproduktion om vi skall kunna föda världens växande befolkning.

Efter att ha lyssnat på stämman med Folk och Försvar i Sälen och partiledardebatten i Stockholm finner jag att våra svenska företrädare saknar insikt i hur illa det är ställt med våra politikers verklighetsförankring.
De lever kvar i 1960-talets försörjningsstrategi där Tage Erlander uttryckte 
"Att vi behöver inga svenska bönder, vi kan köpa vår mat av våra danska vänner."
Dessa hånfulla ord ekar ännu inifrån mitt "vitmaskerade" huvud.

Massmedia talar om att det är ett supervalår i år. Med val till EU, riksdag, landsting och kommunalfullmäktige. Det är därför angeläget att vi ställer upp på alla politiska möten och nagelfar kandidaterna.

Det är i år också 100 år sedan Bondetåget 1914 och jag ser det som i högsta grad lämpligt att bondeorganisationerna gick samman och genomför ett nytt Bondetåg och en mäktig demonstration utanför Rosenbad och kungliga slottet.

Den fråga som lyfts fram i debatterna det senaste året är vår skola och att vi kan konstatera att det råder stora brister i skolundervisningen är så gott som samtliga politiker levande bevis på. För oss gamla seniorer med sjuårig folkskola med slutbetyg daterat för mer än sextio år sedan, kan man ta sig för pannan när man hör våra riksdagsmäns debattinlägg.

Dessa riksdagsmän har suttit och beslutat att enskilda obegåvade tjänstemän på våra länsstyrelser har fått makt och myndighet att själva tolka Djurskyddslagen så att de kan besluta om att frånta våra bönder deras djur och produktionskapital och sätta dessa bönder på bar backe och om de har några år kvar till pensioneringen förbjuds de att försörja sig inom det yrke de arbetat med i hela sitt liv!

Det är frågor vi borde bära fram vid ett Bondetåg!

Jag får avsluta med att önska alla läsare en fortsatt snäll vinter.

Guy Allan Svensson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar