tisdag 5 maj 2020

Vilka "Vi" och andra funderingar

I dagens märkliga tider tycks en internationell livsmedelsbrist uppstå/uppstått. För svensk del har  ingen upptäckt något ännu. Affärerna har mer att göra än någonsin. Men politiken börjar oroa sig.

Plötsligt är det inte "bönderna - dom" utan "Vi"...
Vilka är då "Vi"?

Hittills har man hänvisat till (åtminstone sedan mitten på 1980-talet) till den "fria"marknaden där "bönderna - dom" skulle konkurrerar på en global "Frihandelsmarknad" styrd av planekonomiska WTO-regler för gynnande av de största globala bolagen inom jordbruket.

Nu plötsligt uppstår ordet "Vi" i denna fråga. Vart tog den "fria" handeln vägen?

Låt se vad (jordbruksministern) landsbygdsministern säger i en intervju på SVT.

”Vi tittar redan nu på vilka lärdomar vi kan dra av den här krisen. Vilka områden och sårbarheter identifierar vi? Och hur behöver vi följa upp med en tredje handlingsplan i närtid för att möta de delarna? Det viktiga här är att vi gör det här tillsammans med hela livsmedelskedjan. Jag tycker att det blir tydligt med den här krisen att vår försörjningsförmåga förutsätter en robust livsmedelskedja som handlar om att säkra primärproduktion men också förädlingsindustri, detaljhandel, import och export.”

Hur pass "robust" är det, efter trettio år av "fri" handel enligt WTO-regler som låst jordbrukets produktpriser på 1980-talets nominella nivåer?
Krisen är nog snarare tvärtom. Skörheten är akut. Det krävs inte mycket för en riktig kris i livsmedelsförsörjningen.

I nedan länk finns Landsbygdsministerns uttalande: 

1 kommentar:

 1. Hej, jag heter Claudia Klein, jag är långivare och finansiell konsult.

  Behöver du stort finansiell förstärkning? Behöver du ett lån för olika ändamål? om ditt svar är ja, kommer jag att råda dig att kontakta mitt företag via | spotlightglobalservices@gmail.com | eller meddela oss på WhatsApp: +4915758108767 | och ha ett lån på ditt konto inom 24 timmar eftersom vi tillhandahåller utmärkta lånetjänster över hela världen.

  Vi erbjuder alla typer av lånetjänster (personligt lån, affärslån och många fler), vi erbjuder både långa och kortfristiga lån och du kan också låna upp till 15 miljoner euro. Mitt företag hjälper dig att uppnå en mängd olika mål med ett brett utbud av låneprodukter.

  Vi vet att det alltid har varit ett enormt problem att få ett legitimt lån För individer som har ekonomiska problem och behöver lösning på det, tycker många att det är så svårt att få kapitallån från sina lokala banker eller andra finansinstitut på grund av högt intresse ränta, otillräcklig säkerhet, skuldkvot, låg kreditpoäng eller andra skäl.

  Inga fler väntetider eller stressande bankbesök. Vår tjänst är tillgänglig dygnet runt - du kan få ett lån och slutföra dina transaktioner när och var du än behöver.

  Vi tillhandahåller lånetjänster 24 timmar i världsklass. För förfrågningar / frågor? - Skicka ett mail till | spotlightglobalservices@gmail.com | eller meddela oss på WhatsApp: +4915758108767 | & Få ett svar på ett ögonblick.

  Din familj, vänner och kollegor behöver inte veta att du har lite kontanter, bara skriva till oss så får du ett lån.

  Din ekonomiska frihet är i dina händer!

  SvaraRadera