måndag 25 maj 2020

Remissvar - Hållbar slamhantering

Hållbar slamhantering, SOU 2020:3
Remissvar från Familjejordbrukarnas Riksförbund
Till Miljödepartementet

Debatten om slamhanteringen i och runt jordbruket har varit ett hett diskussionsämne i bortåt ett halvt sekel. Och är utan tvekan en allt svårare miljöfråga i vårt allt mer kemipåverkade samhälle. Erfarenheter av slamhanteringen inom jordbruket har inte alltid varit så bra där erfarenheterna ibland varit rent förödande. Ansvaret för utvecklingen måste ligga på det kollektiva när det handlar om storskaliga urbana funktioner då det finns en tendens att flytta ansvaret för vad som sker – från det kollektiva/urbana till den enskilde jordbrukarens mer tillfälliga ansvar som markägare. Detta gör att de kollektiva/urbana ansvaret då undandras och en ”gråzon” uppstår där inget ansvar alls finns.
Att ha en alltför strikt hållning ger samma effekter då det också innebär att ett personligt ansvar helt utesluts, utan en kombination av personligt ansvar och ett kollektivt samhällsansvar torde vara det bästa. Så ur Familjejordbrukarnas Riksförbunds medlemmars vinkel är en fri hantering av det egna hushållets avlopp/enskilt avlopp på den egna marken en sådan personlig ansvarsfunktion – för den som så önskar. Givetvis under förutsättning att det bara är just det egna hushållets avlopp. 
Utöver detta torde förslag nr 2 vara det lämpligaste.

Thomas Gunnarson 
Förbundssekreterare  Familjejordbrukarnas Riksförbund


1 kommentar:

 1. Hej, jag heter Claudia Klein, jag är långivare och finansiell konsult.

  Behöver du stort finansiell förstärkning? Behöver du ett lån för olika ändamål? om ditt svar är ja, kommer jag att råda dig att kontakta mitt företag via | spotlightglobalservices@gmail.com | eller meddela oss på WhatsApp: +4915758108767 | och ha ett lån på ditt konto inom 24 timmar eftersom vi tillhandahåller utmärkta lånetjänster över hela världen.

  Vi erbjuder alla typer av lånetjänster (personligt lån, affärslån och många fler), vi erbjuder både långa och kortfristiga lån och du kan också låna upp till 15 miljoner euro. Mitt företag hjälper dig att uppnå en mängd olika mål med ett brett utbud av låneprodukter.

  Vi vet att det alltid har varit ett enormt problem att få ett legitimt lån För individer som har ekonomiska problem och behöver lösning på det, tycker många att det är så svårt att få kapitallån från sina lokala banker eller andra finansinstitut på grund av högt intresse ränta, otillräcklig säkerhet, skuldkvot, låg kreditpoäng eller andra skäl.

  Inga fler väntetider eller stressande bankbesök. Vår tjänst är tillgänglig dygnet runt - du kan få ett lån och slutföra dina transaktioner när och var du än behöver.

  Vi tillhandahåller lånetjänster 24 timmar i världsklass. För förfrågningar / frågor? - Skicka ett mail till | spotlightglobalservices@gmail.com | eller meddela oss på WhatsApp: +4915758108767 | & Få ett svar på ett ögonblick.

  Din familj, vänner och kollegor behöver inte veta att du har lite kontanter, bara skriva till oss så får du ett lån.

  Din ekonomiska frihet är i dina händer!

  SvaraRadera