söndag 25 augusti 2019

Maten är guld värd

Steve St. Angelo analyserar tillvaron och kommer in på jordbrukets villkor. Som han anser är enbart en effekt av vår nuvarande civilisations energiförsörjning. 
Oljans produktionsvärde är helt avgörande för vår civilisation.
Produktionsvärdet var 100:1 för hundra år sedan - alltså skapades 100 kalorier olja av en kalori insatt arbete, medan dagens förhållande skall fungera måste det vara minst - 12:1! På 1970-talet var förhållandet 30:1 och dagens frackingsystem är det 5:1. Den amerikanska majsetanolen som blandas i bensinen har bara 1,2:1 som resultat.

Hur fungerar då dagens rationella industrijordbruk? Låt höra vad Steve St. Angelo anser om det.
Först jämför han med Jägar- och samlarkulturer som arbetade med en effektivitet på 10:1!! En siffra som måste vara vägledande för vår tids självinsikt!!

Han pekar också klart ut (även om det inte sägs) att historien om Adam och Eva som lämnade paradiset för att arbeta i sitt anletes svett var just övergången till jordbruket där manuellt jordbruksarbete är 5:1 medan häst/oxdrift sänker effektiviteten till 1-1,5:1.

Och så dagens hyperrationella industrijordbruk - 1:10...
Alltså, det krävs 10 kalorier insatt energi för att skörda 1 (En) kalori.

Visserligen handlar videon om guld och silver och deras framtida priser, men då Steve St. Angelo hela tiden jämförde med jordbruket och livsmedelsfrågan så kan man se Livsmedel som viktigare än Guld och Silver.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar