fredag 2 februari 2018

LFA blir ANC


Något sker i politiken som man undrar vad det innebär.
Förmodligen har de flesta sett kartan över det Europa där man anser att jordbruk skall existera även i framtiden - och där en ring hade ritats över de områden där man ifrågasatte jordbrukets framtid.
Och där en stor oval ring täckte hela Skandinavien. (utom Skåne) Bilden spreds i pressen och på nätet. Nu kommer en bild och en ny förkortning - ANC.

LFA är "Less Favored Areas" och ANC betyder "Areas facing Natural and other specific Constraints". En tydlig markering att här skall inget kommersiellt jordbruk bedriva utan det bör läggas ner då det antingen är "berglandskap", (särskilt områden norr om 62:a breddgraden), eller "områden med andra problem" som "tråkigt klimat, dålig jordmån, oländig terräng" eller "allmän meningslöshet som jordbruksbygd och beroende av turism, miljödiskussioner och prat om - öppna landskap". För att använda en rak och tydlig beskrivning.


Frågorna hopar sig! Vad innebär detta för det jordbrukspolitiska beslutet från förra året? Hur påverkar djurskyddslagens frikort till bolagsdrift för djurhållning? Hur påverkar detta den svenska inställningen i kommande CAP? Och inte minst, hur påverkar det svenskt jordbruk framöver?
/cap-indicators/

4 kommentarer:

 1. Förstår inte riktigt vad det betyder, förklara gärna. Men det ser ut som typisk socialistiskt indragande av resurser mot centrum, där partistyrelsen sitter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, resonemanget är att de områden som är det svarta snart helt skall uteslutas ur jordbrukspolitiken och det helgröna blir nästa som utesluts... och blir skog eller naturreservat. Allt för att kunna använda CAP-pengar till annat..

   Radera
 2. I vilket dokument har du hittat detta?

  SvaraRadera