torsdag 18 januari 2018

Myt eller verklighet

Under senare tid har man ständigt hört att de svenska slaktdjurspriserna är högst i Europa. Stämmer det eller är det en myt, en vandringssägen som skapar mer problem än nytta? Om så är fallet, att någon ständigt påpekar något som inte stämmer, varför sker det i så fall?

De officiella uppgifterna från Scan är följande R-klassade handjur: 32.25 kr
Eller Ugglarps för någon vecka sedan: 33.25 kr

Fast de danska priserna är ungefär som här i Sverige: /danishcrown.dk/

Vad säger då irländarna?

Kopierat ur ett nyhetsbrev från Irish farmers:
"The top price for U grading bulls is €4.10/kg, falling back to €4.05/kg for sellers with less bargaining power, while R grades are selling in general for €4.00/kg, rising to €4.05/kg in flat-priced deals involving mainly U grading bulls. Bulls under 16 months and trading on the grid are selling on a base of €3.95/kg to €4.00/kg."

Som man kan konstatera är den svenska situationen inte ett dugg annorlunda än övriga Europa.
Och det dagsaktuella resonemanget låter så här: /farmersjournal.ie/cattle-price-pressure-is-opportunistic/

I den irländska debatten tycks man resonera om någon slags marknad, vilket man nästan aldrig hör i den svenska debatten. Utom då myten om de unikt höga svenska slaktdjurspriserna. Varför är det så?
Hur ser svensk slakterimarknad ut numera? Hur kan det fungera med ett fåtal företag i en liten bransch? Där alla känner alla. Och dessa företag har full insyn i djurhållarnas CDB-register. Att planera för maximal profit är hur lätt som helst. Men då krävs en liten detalj för att allt detta skall fungera - myten om priset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar