tisdag 9 augusti 2016

Round-up avslöjas som ett allvarligt problem.

I årtionden har Roundup varit en baskemikalie i det globala lantbruket. En produkt som varit förutsättningen för västvärldens livsmedelsproduktion.
Som nu på allvar måste ifrågasättas!
Av jordbruket!
Roundup är det kommersiella namnet på en kemikalie som heter glyphosat. Alltså en fosforkombination. Och vid användning i vissa situationer så blir denna fosforförening ett urlakningsproblem vid användningen....
Detta gäller särskilt vid användning på jordar med lågt pH och Fe-haltig jordart. Som det är i stora delar av svensk mark efter snart hundra år av surt nedfall, pH-sänkande regn, vilket har sänkt markens pH till kritiska nivåer. Det innebär att användning av Roundup ger större negativ effekt på de jordar som finns i gnejs- och granitområden, där pH alltså sedan länge är kritiskt lågt. Då skapas en avrinning av fosfor (P) som inte borde finnas! Då lågt pH borde binda P hårdare i marken. Ett fenomen som kommer att bli en svår nöt att knäcka för lantbruket i Sverige efter fyrtio år av beskyllningar för att skapat Östersjöns algblomningar!

Den nuvarande (och kommande) jordbrukspolitiken, som just fokuserar på bulkvaruproduktion för export, kräver en användning av Roundup! Även utan GMO-grödor. Men med GMO-grödor så är Roundup själva baskemikalien, själva navet, i hela affärsidén...

Svensk jordbrukspolitik måste därför fokusera på en mer ekologiskt fungerande drift och produktion.
Men!
Att förändra detta är INTE som att stänga en kran och öppna en annan!
Det kräver insikt hos politiker.
Det kräver en annan ekonomisk politik för jordbrukare.
Det kräver en annan inställning i hela samhället.
Annars kan inget hända.

Nedan länk behandlar problemet i USA. Visserligen är USA GMO-grödornas hemland, men Roundup har använts länge även i Sverige. Även utan GMO-grödor. Och inte bara inom jordbruket!

https://www.no-tillfarmer.com/articles/5793-scientists-glyphosate-contributes-to-phosphorus-runoff-in-lake-erie

Andra länkar:
http://healthyadvicepro.com/gmo-wheat-turns-up-in-washington-state-may-hurt-us-trade/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar