fredag 12 december 2014

Framtidens landsbygd

I ett tv-program från AxessTV resoneras Förenta Nationernas tankar om framtidens landsbygd.
Inget nytt för mig och för många andra som varit med om landsbygdens förändring.
Men att den oro över framtidens landsbygd som man själv känt och upplevt som destruktiv och negativ nu också tycks vara Förenta Nationernas bekymmer visste jag inte.

Att år 2014 utsetts till Familjejordbrukets År är jag medveten om men att man även såg storjordbruket och det globaliserade handelns med jordbruksprodukter som ett problem och som icke hållbart, var en nyhet. Och att man har en avdelning inom FN som kallas "UN-habitat" som just funderar över framtidens landsbygd.
Och vad berör det oss inom svenskt familjejordbruk, Familjejordbrukarnas Riksförbund?

Som jag uppfattar programmet pekar Thomas Melin, från FN, som berättar om "UN-habitat" på en svenskliknande landsbygdstradition som allvarligt hotats sedan 1945, med 1947 års jordbrukspolitiska beslut som grund, då svensk landsbygds befolkning borde flytta till städer och brukssamhället för att bli industriarbetare. Idag är det målet nått och hade inte bilen funnits hade situationen på landsbygden varit mycket värre.

Internationell ekonomi bygger idag på urbaniseringen. Det anses vara själva motorn i hela den globala ekonomin. Men det finns ingen tanke på vad detta innebär på sikt, varken på kort sikt, i dagsläget, eller på längre sikt, om femtio år eller så. Ungefär lika illa som man resonerade efter krigsslutet 1945. Men dagens utveckling började på 1980- talet så man borde redan idag kunna se vad resultatet av tidens våldsamma urbanisering innebär. Och här kommer "UN-habitat" in i bilden. Man fundera på hur världen skall fungera om några årtionden.

Och i denna nya världsbild kommer den gamla bondeorganisationen Familjejordbrukarnas Riksförbund in! Då precis den världsbild, som är typisk och grundläggande för Familjejordbrukarnas Riksförbund åsikter sedan 100 år tillbaka, är det som Förenta Nationerna förespråkar som utvägen för framtidens landsbygd. Ett småskaligt lantbruk, med mångfacetterad verksamhet och lokal service med lokal livsmedelsförsörjning.
Helt på tvärs med dagens svenska bulkvarujordbruk!

Därmed kommer vi in på dagens aktuella landsbygdsproblem.
Varför fortsätter då utvecklingen mot allt svagare landsbygd, ekonomiskt och organisatoriskt? Det finns vissa klara orsaker. En är givetvis det senaste århundradets politik, industrialiseringen. Som nu är över, förbi. Det postindustriella samhället är ett faktum för svensk del. Industrins del av samhällets totala ekonomi minskar. Men vad kommer i stället? Inga politiker eller landsbygdsorganisationer har någon klar konkret uppfattning om praktiska åtgärder!
Det kanske har mindre betydelse just nu för Familjejordbrukarnas Riksförbund, då just den mest negativa samhällstrenden, industrialiseringen, har planat ut. Samhället och folket söker nya vägar. Där alltså landsbygden och familjejordbruket är en viktig del.
Därmed har landsbygdsorganisationen Familjejordbrukarnas Riksförbund en viktig roll att spela! Att deltaga i debatten om framtidens livsvillkor för landsbygdens människor!

Så låt oss ta upp denna handske och ta striden för en god framtid för svensk landsbygd och svenskt familjejordbruk. För ett gott liv för dagens landsbygdsbor och familjejordbrukarnas och för framtida generationer familjejordbrukare!
En uppgift för en ärevördig bondeorganisation som Familjejordbrukarnas Riksförbund.

Thomas Gunnarson
Fotskäl

http://axess.se/Tv/vodplayer.aspx?vod=1207

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar