onsdag 29 maj 2013

Frågor om polisens befogenheter. Insändare i Hallandsposten

Klippt ur Hallandsposten:

"Med anledning av artiklarna om den 20-åriga kvinna som polisen omhändertog och bar sig illa åt mot, samt misshandeln av en 72-årig bonde  i Varberg den 22 januari, där fyra poliser slet sönder en armen  på den gamle mannen när han arbetade hemma på sin gård med att transportera ensilagebalar till sina djur, med bestående  men som följd, finnser jag anledning att ifrågasätta den utmärkelse som Rikspolisstyrelsen har förärat Hallandspolisen.

det förefaller vara ett närmast missriktat beslut att uppmuntra  Hallandspolisen för ha återinfört "ståndsrätt och rådbråkning" av länets medborgare. För oss åldringar med minnen  från 1930-talet framstår det som att vi pådyvlats en poliskår som uppträder på ett mycket olämpligt sätt och som har utnämnt sig själva till någon slags skarprättare. Som har gett sig själva makt och myndighet att egenmäktigt utöva våld, som till och med går så långt att av oss avlönade poliser lemlästar gamla bönder och släpar folk som är ute för att roa sig till fyllecellen utan att de har stört ordningen.

Det allvarligaste är att de drabbade människorna är fullständigt rättslösa och anmälningarna mot poliserna för övergreppen avskrivs av åklagarna utan förundersökning. Vi har sett hur andra länder urartat till diktaturer och den pågående utvecklingen mot anarki och hänsynslös behandling av medborgarna i vårt land är mycket oroväckande.

Guy Allan Svensson

SVAR direkt

Polisen har långtgående befogenheter. Därför  är det självklart att polisen också har höga krav på sin förmåga att kunna hantera svåra situationer.
När ett ingripande kritiseras i efterhand kan vi i media som regel inte i detalj återge vår version av händelseförloppet  eller hur den som grips eller omhändertas själv agerat. Detta på grund av sekretessbestämmelser och hänsyn till den enskilde. Bilden blir därför inte alltid helt fullständig.
Vi tar all kritik mot vårt agerande på allvar. När det uppstår misstanke  om att någon polisanställd handlat felaktigt ska det utredas. Vi värderar inte kritiken på egen hand utan gör rutinmässigt en anmälan som underställs åklagare vid riksenheten för polismål. Polisen  själv beslutar aldrig  hur  en eventuell brottsutredning mot polisanställda ska hanteras. I ett andra steg prövas ärendet även arbetsrättsligt.
Om inget fel begåtts enligt lagens mening kan naturligtvis ingen heller ställas till svars. Det förekommer dessutom att den som känner sig felaktigt behandlad inte fullt ut har kunskap om polisens rätt att använda våld. 
I ett demokratiskt samhälle som Sverige är polisens våldsmonopol noga reglerat i lag. Den enskildes rättssäkerhet ska alltid värnas samtidigt som polisanställda utifrån kompetens och erfarenhet ska bemöta medborgarna korrekt.
Varje dag, dygnet runt, gör poliser runt om i Halland ett bra jobb med att bekämpa brott och öka tryggheten i länet. Sett till alla ingripanden som görs är det endast en liten bråkdel som ifrågasätts.

Lars Grimbeck
kommunikationschef
Polismyndigheten i Hallands län"



1 kommentar:

  1. Det känns tryggt att det finns så många felfria poliser i landet. I så fall kan kanske Lars Grimbeck även svara på frågan hur många poliser som blivit fällda för felaktigt tjänsteutövande under de senaste 10--åren.

    SvaraRadera