måndag 11 mars 2013

För 50 år sedan


Inför höstens kommunalval stod oppositionen splittrad. Centern och Folkpartiet enades dock om ett gemensamt mittenalternativ, men högern under ledning av Gunnar Heckscher hade mjuknat något när det gällde ATP-frågan. De drev frågan om ja till Europa, vilket inte uppskattades av väljarna. Valdebatten fördes numera i TV och där attraherades inte väljarna av Gunnar Hekschers person och budskap.

Den socialdemokratiska regeringen fortsatte att pressa det ekologiska och småskaliga jordbruket och menade att det måste rationaliseras med inriktning mot ett effektivt storskaligt jordbruk, där det sovjetiska stod som förebild, med sitt hänsynslösa utnyttjande av kemikalier och människor. 

Småbruken skulle läggas samman till stora rationella gårdar, som kunde utnyttja den moderna kemins möjligheter, för att kunna producera så billig mat som möjligt. Statsrådet Ulla Lindström skanderade om att våra småbönder med ett medelkoantal på åtta stycken måste upphöra. Och när man visste att en man klarade att sköta trettio till fyrtio kor, även om han måste springa lite, visade det sig att utvecklingen mot storskalig livsmdelsproduktion måste tvingas fram med hjälp av ekonomiska påtryckningsmedel och hon fick medhåll av Folkpartiet.

Källa. Familjejordbrukarnas Tidning

2 kommentarer:

  1. Man bör upplysa om hur sossarna, inklusive folkpartisterna underminerat landsbygden under senare delen av 1900-talet....
    Bra!

    SvaraRadera
  2. Det finns även en möjlighet att kostnadsfritt sprida bloggen och nätverka på http://www.diforum.se/

    Kostnadsfri registrering och en levande diskution!

    Ämnet bör finnas under fliken "Filosofiska Grubblerier" som diskuterar Politik och allehande intressanta ämnen!

    SvaraRadera