torsdag 15 augusti 2019

Majskriget mellan Kina och USA

För att förstå vad årets bedrövliga vår och försommar kan skapa för problem för amerikanska farmare och dess handel med skörden kan nedan bild vara en pedagogisk funktion.

Den visar konsumtionen av majs och produktionen. Att Kina importerat majs från USA sedan länge är väl känt och varför man gjort det är också väl känt, då WTO-reglerna tvingat fram exportpriser långt under produktionskostnaderna. Något som man åtminstone inte i Sverige någonsin noterat. Men det har kineserna insett länge.

Nu är då den amerikanska skörden ett tveksamt moment och i Kina har svinpesten och ett insektsangrepp på majsen påverkat den kinesiska livsmedelsmarknaden. Så årets säsong är därmed spännande, minst sagt. Bilden nedan beskriver läget.

Kina producerar alltså normalt sitt eget behov, men i år är det något tveksamt. USA producerar mer än sitt eget behov, men i år är detta tveksamt, och då Kina utnyttjar detta i konflikten med USA angående tullsystemet man använt för att köpa så billigt som möjligt det man har importbehov av och ha höga tullar på det man kan producera själva (som bilar) så agerar då USA likadant. Och detta har då satts på sin spets med årets ovanliga odlingssäsong. (Som kanske blir ännu mer tillspetsat då svinpesten kanske även nått USA och då kinesiska intressen är stora i amerikanska slakteriföretag så kan det bli vad som helst av detta?)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar