tisdag 8 mars 2016

Efterlysning på aktiva bönder

Fick ett telefonsamtal från en yngre jordbrukare som planerar att driva sin gård mer som ett traditionellt småbruk. Hans planering var ingående med kalkyler som innebar högkvalitativa konsumentprodukter där han tänkte sig att närma sig konsumenterna så långt det gick. Längre än så bör man inte berätta. Det får nog kallas vara en företagshemlighet. Än så länge.
Problemet uppstod när han efter förra årets SAM-ansökan och även godkända kontroller av de olika stödansökningarna ändå nu efter nyår fick beskedet att inga stöd skulle utbetalas innan han bevisat att han var en "aktiv lantbrukare".

Frågan blir då hur han skall kunna visa på inkomster eller omsättning från sitt jordbruk när han är i uppstarten! Upplåningen för satsningen är modest, så där kan han alltså inte hänvisa på en kraftig belåning som "garanti" för ett "aktivt lantbrukande". Men det är kanske det som myndigheterna kräver? För att kallas "aktiv lantbrukare" måste man kanske vara en desperat överinvesterad mjölkproducent. Alla andra är inaktiva, med andra ord, inte sönderstressade i ekorrhjulet. Men de få mjölkproducenter som fortfarande går med plus, är då de inte tillräckligt "aktiva"? Men en mjölkproduktion som går back och företagaren ändå envisas med att fortsätta måste väl kallas hobbyverksamhet? För en hobby får ju kosta. Var går då gränsen mellan "aktiv lantbrukare" och inaktiv? För man kan väl inte få kalla sig lantbrukare då. Det måste väl i det fallet vara "bonde"! För en bonde kan väl aldrig vara "aktiv"? Eller vad säger myndigheterna om det?
Ju fler svar desto fler blir frågorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar